Flow: wanneer ervaar je het?

We gebruiken de term ‘flow’ graag en makkelijk. Het woord komt zo vlot, als een flow, uit onze mond. Hoe heet het als een woord ook is wat het benoemt? Zoals ook het woord ‘woord’. Vijflettergrepig. Geschreven. Zwart op wit. Hier. Nu. (mmm, favoriete woorden van mij)

Flow is een term uit de positieve psychologie en moet worden toegeschreven aan een man met een onmogelijk naam – komt ie: Mihaly Csikszentmihalyi. Deze Amerikaan van Hongaarse aankomst – vandaar de onmogelijke naam – deed onderzoek naar wanneer mensen zich goed voelen, naar wanneer ze dus het gevoel van ‘flow’ ervaren. Hij schreef er een dik boek over maar eigenlijk kunnen we de inhoud samenvatten in een kort bericht:

We ervaren flow als

  1. we een talent of vaardigheid kunnen gebruiken bij wat we aan het doen zijn
  2. wat we doen veel focus vraagt – dus een beetje moeilijk is voor ons op dat moment
  3. we slagen in wat we doen

Het resultaat is natuurlijk voldoening, maar flow gaat vooral over wat er met ons gebeurt tijdens zo een proces van bezig zijn met iets wat dus een beetje moeilijk is en focus vraagt, en ook goed afloopt. Omdat we onze concentratie nodig hebben, zijn we afgeleid van ons ‘zelf’, van ons verhaal, onze gedachten over onze identiteit, enz. Tegelijk vergroot de ervaring het beeld van en het gevoel over ons ‘zelf’: we hebben de ervaring ergens goed in te zijn en iets tot een goed einde te kunnen brengen. Er is dus als het ware expansie van ons ‘zelf’.

De boodschap van Mihaly Csikszentmihalyi is dus dat je best op zoek kunt gaan naar uitdagingen, naar dingen doen die je moeilijk vindt maar niet onmogelijk. Je ervaart meer flow. En wie meer en vaker flow ervaart, maakt andere neuronenverbindingen in zijn hersenen aan dan iemand die afstompend werk moet doen, of steeds mislukt in wat hij doet. Ook op andere momenten zal de ervaring van flow dus zijn positieve invloed hebben. Positieve psychologie dus.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *